Η νέα ομάδα μελέτης είναι μια προέκταση της προηγούμενης ομάδας μελέτης παραμυθιών και εξετάζει την βραβευμένη σειρά “The Crown” (Το Στέμμα). Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως οι βασιλιάδες, οι βασίλισσες, οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες ζουν κι αναλύονται έξω από τα παραμύθια. Μέσα από τη σειρά “The Crown” θα μελετήσουμε ψυχαναλυτικά το φαινόμενο της “παραμυθένιας” μοναρχίας μέσα στον “κυνικό” 21ο αιώνα.

 

Στη Λακανική ψυχανάλυση εξέχουσα θέση έχει η θεωρία του Βορρόμειου κόμβου (ο Βορρόμειος κόμβος στη Λακανική ψυχανάλυση που σχηματικά έχει τις καταβολές του στα σύμβολα – οικόσημα της αριστοκρατικής οικογένειας των Borromeo της Arona από τα μέσα του 11ου μ.Χ. αιώνα και χρησιμοποιήθηκε στην τοπολογία, τη ψυχανάλυση και τη θρησκεία) του τρόπου που το πεδίο του συμβολικού του πραγματικού και του φαντασιακού εμπλέκονται στην υποκειμενική πραγματικότητα του καθενός μας και αποτελεί το σύνθωμα του. Τη δική του μοναδική πλοκή ζωής, εν ολίγοις. Σε αυτή την ομάδα λοιπόν μέλημα μας είναι να εξοικειωθούμε με το κάθε πεδίο ξεχωριστά και η σειρά “The Crown” μιας και αποτελεί μια προέκταση του παραμυθιού στην πραγματική ζωή θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη συσχέτιση του φαντασιακού με το συμβολικό και στη τελική το πραγματικό που εκπροσωπεί ένα Στέμμα ως ένα πολύτιμο αντικείμενο μεταβίβασης που αφήνει πονοκέφαλο σε αυτούς που το φορούν.

Μέσα από αυτή τη σειρά, στην ομάδα μελέτης ταινιών για το εξάμηνο 11ος  2022– 4ος 2023 θα αναλύσουμε δύο έννοιες και τέσσερις προσωπικότητες:

11ος/22 – Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ο ευνουχισμός προς όφελος του στέμματος.

12ος/22 – ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ/ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ, ο προσποιητός ευνουχισμός προς όφελος της μητέρας Ελισάβετ.

1ος/23 – ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ Diana, το «σύμπτωμα» της Βασίλισσας Ελισάβετ.

2ος/23 – ΔΟΥΚΙΣΣΑ/ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΜΙΛΑ, ενσάρκωση του μη ευνουχισμού του Καρόλου.

3ος/23  – ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ως σύμβολο.

4ος/23  – Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ως σύνθωμα.

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

16/11 – 30/11

7/12 – 21/12

11/01 – 25/01

01/02 – 15/02

01/03 – 22/03

05/04 – 26/04

Η ομάδα μελέτης θα γίνεται μέσω Zoom τις Τετάρτες που αναγράφονται μεταξύ 7 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. Στο τέλος κάθε μήνα θα δίδεται το υλικό του μήνα μαγνητοσκοπημένο.

*Για τη συμμετοχή σας μέσω της πλατφόρμας Zoom θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή το αργότερο ως τις 26 Οκτωβρίου 2022, καταθέτοντας το ποσό των 220 ευρώ.  Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας το ποσό συμμετοχής ανέρχεται στα 360€ το εξάμηνο. Όσοι το επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τη κα Δήμου στο dimou.analysis@gmail.com

**Στο τέλος του εξαμήνου της ομάδας θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Write a comment