Σε μια εποχή που οι εξελίξεις προλαβαίνουν την φυσιολογική ροή επεξεργασίας πληροφοριών για τη ψυχή, είμαστε ακόμη εδώ στο έργο της γνώσης. Η Μαρία Δήμου συνεχίζει με την ομάδα μελέτης παραμυθιών και ερευνά το παραμύθι με τη Λακανική κλινική του συνθώματος.

Η ομάδα θα διεξάγεται πάντα Τετάρτες 19.00– 20.30 μέσω zoom. 

Πρόγραμμα

ΑΠΡΙΛΙΟΣ, 06/04 – 20/04

Το ασχημόπαπο

Μελέτη σε βάθος της πλοκής του παραμυθιού και η διαδικασία ένταξής του στη δική του αγέλη βάση της θεωρίας του σταδίου του καθρέπτη και των τριών τάξεων της ψυχικής ζωής, συμβολικό-φαντασιακό-πραγματικό. Κλινικές δομές της νεύρωσης και της ψύχωσης και Βορρόμειος κόμβος.

ΜΑΙΟΣ, 11/5 – 25/05

Η Σταχτοπούτα

Μελέτη του σημείου που εμπλέκεται το χαμένο αντικείμενο γοβάκι του παραμυθιού καθώς και το αντικείμενο σκουπίδι στις στάχτες του πραγματικού βάση της θεωρίας του αντικειμένου α μικρού άλφα αίτιου της επιθυμίας. Το αντικείμενο α στο κέντρο των κόμβων αλλά και της λειτουργίας του έρωτα για κάθε νευρωτική, ψυχωτική δομή.

ΙΟΥΝΙΟΣ, 08/06 – 22/06

Ο μολυβένιος στρατιώτης

Το παραμύθι με τον ευνουχισμένο στρατιώτη υπό το βλέμμα μιας γλυκιάς αθώας μπαλαρίνας. Πώς λειτουργεί η έλλειψη στο Βορρόμειο κόμβο, πως περνάμε από τη σεξουαλικότητα στο σύμπτωμα, στο πραγματικό ενός σώματος υπό έλλειψη; Πως δημιουργείται το ψυχοσωματικό βάσει αυτής της έλλειψης.

ΙΟΥΛΙΟΣ, 06/07 – 13/07

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Το παραμύθι που ενσαρκώνει το αντικείμενο α σκουπίδι και την εμπλοκή του με το φαντασιακό, όταν το συμβολικό δεν αρκεί να ανάψει το σπίρτο της επιθυμίας. Το αδίστακτο πραγματικό της ενόρμησης θανάτου και το αντικείμενο σπίρτο στο κέντρο των κόμβων.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ, 14/09 – 28/09

Η πεντάμορφη και το τέρας

Πέρα από την εικόνα, η μορφή ασχήμιας και λαμπρότητας στο ασυνείδητο βρίσκεται στη καρδιά αυτού του παραμυθιού. Θα μελετήσουμε το άγχος στη διάφυλη σχέση και την εμπλοκή των φοβιών και των εξαρτήσεων μέσα σε αυτή. Το τριαντάφυλλο  ως αντικείμενο α αίτιο της επιθυμίας που δένει το πραγματικό του σώματος με το φαντασιακό του έρωτα στη συμβολική πλοκή μιας αταίριαστης συνάντησης.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, 05/10 – 19/10

Ο παπουτσωμένος γάτος

Χμμμ… βρείτε τη κρυφή λέξη μέσα στο τίτλο του παραμυθιού και θα καταλάβετε γρήγορα πως στον Βορρόμειο κόμβο αν το διακύβευμα είναι ο φαλλός τότε αυτό που δένει τις τρεις τάξεις του κόμβου (φαντασιακό-συμβολικό και πραγματικό) είναι το εφτάψυχο αντικείμενο γάτος μέσα από κάθε έκφανση των φύλων. Μητέρα, κορίτσι, γυναίκα, ερωμένη (ο Βορρόμειος κόμβος για τη γυναίκα). Πατέρας, άντρας, εραστής (ο Βορρόμειος κόμβος για τον άντρα). 

*Στο τέλος του εξαμήνου της ομάδας θα δοθεί πιστοποίηση εξειδίκευσης στην ψυχαναλυτική ανάγνωση παραμυθιών.

**Κόστος συμμετοχής 220 ευρώ το εξάμηνο. Κατάθεση σε λογαριασμό τραπέζης ως 25η Μαρτίου 2022. Μετά τις 25 Μαρτίου το κόστος θα ανέρχεται στα 360 ευρώ το εξάμηνο. Στείλτε στο dimou.analysis@gmail.com και δηλώστε τη συμμετοχή σας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.