Απόσπασμα από την συνέντευξη της Μαρίας Δήμου στον Γιάννη Μπαϊρακτάρη στο Reader.gr

Πλέον σχεδόν σε κάθε μεγάλο κανάλι, υπάρχει τουλάχιστον ένα ριάλιτι πρόγραμμα (πολλές φορές και περισσότερα). Μπορείτε να μας πείτε πού πιστεύετε εσείς ότι οφείλεται αυτή η εκτόξευση της ριάλιτι τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια;

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία στροφή της τηλεόρασης στα ριάλιτι. Θα παρατηρήσετε ότι και σε περιόδους που λόγω budget οι νέες σειρές μυθοπλασίας είχαν περιοριστεί έως εξαφανιστεί από την ελληνική τηλεόραση, προγράμματα reality συνέχιζαν να επιβιώνουν και μάλιστα με μεγάλη τηλεθέαση.

Με την γνωστή λογική της «κλειδαρότρυπας», ο τηλεθεατής μπορεί να ικανοποιήσει την περιέργειά του, να ταυτιστεί, να νιώσει καλύτερα, και να καταναλώσει ένα προϊόν που θα τον κάνει να νομίζει ότι “αδειάζει” το κεφάλι του όσο στην πραγματικότητα το γεμίζει πολλές φορές με σκουπίδια. Η ηδονοβλεπτική ματιά στις ζωές των άλλων από την ασφάλεια του σπιτιού μας γίνεται εθιστική κι εκεί ακριβώς οφείλονται και οι μεγάλες τηλεθεάσεις που προκύπτουν».

Πόσο έχει επηρεάσει όλο αυτό ο κορονοϊός, η καραντίνα που περάσαμε και η γενικότερη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα;

«Λόγω του κορονοϊού κλειστήκαμε αναπόφευκτα για δύο χρονιές στο σπίτι και ειδικά οι άνθρωποι που είναι μόνοι βρήκαν διέξοδο στις οθόνες. Οθόνες του υπολογιστή, της τηλεόρασης, του κινητού. Πολλές φορές όχι απλά αυξήθηκε η θέαση των reality αλλά επιχειρήσαμε και επιχειρούμε όλο και περισσότερο να είμαστε οι ίδιοι πρωταγωνιστές του reality της ζωής μας εκθέτοντάς την στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανεβάζουμε βίντεο και stories από προσωπικές μας στιγμές, και γινόμαστε οι ίδιοι πια οι πρωταγωνιστές της δικής μας παραγωγής – που στην δική μας περίπτωση κιόλας δεν αποφέρει και έσοδα. Για να μην δαιμονοποιούμε όμως τα ριάλιτι, πρέπει να σκεφτούμε ότι αρκετές οικογένειες βρέθηκαν πιο κοντά να κάθονται γύρω από μία τηλεόραση περνώντας κάποιες ώρες μαζί και συζητώντας ή διαφωνώντας, αλλά και κάποιοι πραγματικά μόνοι βρήκαν μία παρέα στην τηλεόραση».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη στο Reader.gr

Write a comment